Wednesday, 20 March 2013

BARANG-BARANG BERPANTANG

assalamualaikum....

usia kandungan dah 5 bulan lebih, so dah kena start cari barang sikit-sikit. bukan apa, takdelah terasa kos pengeluaran kewangan tu. kali ni aku nak kongsi list barang-barang pantang aku. ni pun aku dok cari dalam blog orang lain juga. buat masa ni aku dah order set bersalin, bengkung dan pilis online. nanti akan datang aku akan cari yang lain plak. beli sikit-sikit lama-lama lengkaplahkan sebelum bersalin anak sulung ni.

 berpantang :-

1. first bila nak berpantang ni kenalah cari orang untuk urut kita. nanti akan diusahakan.

2. bengkung - aku order bengkung leesa formula sebabnya ianya sesuai untuk orang badan kecil dan besar.

3. pilis

4. tapel wangi

5. tungku besi

6. tangas

7. mandian herba

8. maternity pad

9. stokin

10. selipar lembut

11. tungku bayi

12. kain batik

13. baju sejuk

14. baju / seluar dalam

15. tuala mandi / tuala kecil

16. nursing bra

17. breast pad

18. set bersalin - aku pilih set bersalin afiat

dalam set bersalin afiat dah ada

MINYAK AFIAT ( 250 ml )
Untuk urutan wanita lepas bersalin. Lain-lain kegunaan ; lenguh-lenguh sendi, sengal-sengal tulang, luka-luka kecil, gigitan serangga, salah urat, tergeliat, terkena api dan titisan air panas. Untuk digosok di tempat yang sakit bahagian luaran sahaja.

GEL MANDIAN SERAI WANGI (125 ml)
Diadun khas dengan Serai Wangi yang bersifat aromaterapi untuk menyegarkan kulit badan. Khasiatnya sama seperti mandi lulur iaitu untuk menaikkan seri kulit untuk digunakan semasa mandi.

FEMININE CARE (PENCUCI WANITA) (60 ml)
Campuran herba beraroma bertindak membersihkan bahagian sulit wanita, memberi lapisan perlindungan dan mengurangkan kegatalan dengan mengekalkan pH di bahagian sulit.

BEDAK HANGAT AFIAT ( 100 g)
Digunakan selepas mandi; pagi dan petang. Caranya ialah dengan mencampurkan Bedak Hangat dengan air dan sapukan ke seluruh badan. Khasiatnya untuk memanaskan badan selepas mandi.

PIL JAMU AFIAT ( 528 biji )
Untuk dimakan selepas bersalin.
Makan 12 biji sehari – 4 biji pagi, 4 biji tengahari & 4 biji malam. Khasiatnya untuk merangsang tenaga dan menguatkan badan.

AKAR KAYU PERIUK AFIAT ( 100 g )
Direbus dengan air dengan sukatan anggaran 200 ml. Minum airnya segelas; 2 kali sehari selepas 20 hari bersalin. Khasiatnya untuk menyegarkan tubuh dan menambahkan tenaga.

BARUT AFIAT
Dipakai untuk wanita selepas bersalin bagi melangsingkan badan. Caranya ialah dengan terlebih dahulu menyapukan perut dengan kapur bercampur limau nipis ataupun Minyak Afiat. Kemudian ikat tali Barut Berubat pada ari-ari (di bawah pusat). Pakai bengkung untuk memperkemaskan kedudukan barut tadi. Pakai Barut ini seharian dan amalkan pemakaiannya selama 44 hari.

BALM AFIAT
Disapu pada pusat bayi untuk mempercepatkan proses pengeringan.

MAKJUN BAWANG PUTIH
Untuk dimakan selepas habis tempoh pantang. Makan 2 biji pagi dan 2 biji malam. Khasiatnya ialah untuk penambahan tenaga, melancarkan perjalanan darah dan mengecutkan tisu vagina.

TALI PEMBENTAN AFIAT
Dipakai pada pergelangan tangan kanan ibu

aku dah order, order bengkung, pilis dan set bersalin dari blog http://cunnani.blogspot.com
tunggu sampai barang ke rumah aje nanti.


Monday, 18 March 2013

SCAN 4D MEMANG MENYERONOKKAN

Assalamualaikum...

hari sabtu bersamaan 16 mac 2013, usia kandungan 22 minggu ( 5 bulan 2 minggu), aku n suami pergi dekat Johor Maternity Specialist Centre Kluang. nak cari tempat tu pusing jugalah, almaklumlah tak tau tempat. suami aku pun jarang lalu kat situ. kul 9 lebih aku sampai, masuk dalam dah ramai orang yang menunggu. nombor giliran aku 42. masa tu baru 8 orang yang dipanggil. so, lamalah masa untuk aku menunggu. lepas ambil nombor, aku n suami kuar pergi makan dulu. balik dari makan still kena tunggu lagi. tapi takpelah, mmg aku tau kat situ ramai orang. Murah tau kat situ. doktornya pun peramah sangat. kul 12 lebih baru aku dapat masuk bilik doktor. doktor tu sambut dengan penuh senyuman. bestlah bila dapat doktor yang macam tu. tunggu lama pun tak rasakan. sebelum scan tu adalah borak2 sikit ngan doktor. aku siap minta doktor tu tuli dalam buku diari hamil.

lepas scan doktor tu tulislah maklumat baby dalam buku tu. aku bukakan dekat page 22 minggu sebabnya masa scan baby aku 22 minggu.

seronok tau scan 4d ni. macam2 aku tanya doktor masa scan tu. doktor pula melayan segala pertanyaan aku. baby kat dalam perut bergerak aktif. sekejap dia gerakkan kaki, sekejap gerakkan tangan, lepas tu aleh2 dia hisap jari, pastu gengam tangan plak. alhamdullilah masa doktor scan tu, senang je nak tau jantina, baiknya baby mummy ngan daddy. dia tau mummy ngan daddynya memang scan nak tau jantina. kata doktor jantina baby sama macam arwah ayahku pernah katakan sebelum ni. sebelum meninggal dunia, arwah ayah aku beria2 katakan anak aku ni jantina ...... sekian2. aku plak cakap taklah ayah, lain jantina tu. tapi kata arwah aku tu betul rupanya. erm... nanti dah lahir lagi pasti kot.

aku ada cakap ngan suami aku, " syg tgk b tak exited pun masa scan anak kita tu ". suami aku jawab macam ni " takkanlah nak melompat pula masa kat klinik tu ". " mestilah happy bila tgk anak sendiri dalam screen tu".

jom sama2 tgk baby aku. masa ni biras aku kata, baby tgh senyum.

tgk dari hidung baby macam ikut hidung daddy dia. anak manja dady ni nanti.
oh ya.... scan 4d kat sini hanya RM 55 sahaja. beserta 1 keping gambar. Doktor kata nak rakam boleh, bawa hp sendiri pastu rakam. aku tak rakam sebab bp suami dah low baterinya. takpe lain kali aku akan rakam detik2 mengembirakan ni.