Saturday, 31 December 2011

rumah baruku sudah siap semuanya

alhamdullilah.....

rumah yang aku beli dekat port dikson sudah siap. habis semua dengan pasang grill, lampu, kipas, tambah point, rail langsir, beli peti surat, penyapu, mop semuanya hampir RM 3000. Hari ni aku basuh rumah baruku. penat gak, tapi bestlah.

rumah yang telah siap di grill. tingkap semua bilik di grill, pintu depan dan belakang juga di grill.

ni master bedroom, ambil gambar sebelum di grill, lepas grill tak ambil pun.

pasang lampu kat dapur. aku upah orang dekat2 situ gak.  orang ni dok senawang


semua bilik ada kipas n lampu.

rumah siap kesemuanya sekali ngan basuh n mop umah. settle pada 31/12/2011, iaitu penghujung tahun 2011.

so sesapa nak sewa umah ni bolehlah contact saya, 012-6746195.

umah kat Taman Desa PD2, Port Dickson. berdekatan ngan Pantai Port Dickson, Teluk Kemang dan Kem Tentera.

Thursday, 15 December 2011

return back alkisah pertunangan 22/10/2012

sesaja jelah nak cerita semasa majlis pertunangan tu, fuh... punyalah letihnya pagi aku, adik n  kakak aku tolong mak n pakcik masak untuk majlis kenduri ni. adalah kawan2 mak n anak pakcik yang tolong sama. dugaan tul, masa masak tu hujan. masak kat lua umah mak aku pula tu. siap masak terus ke rumah abang aku di sungai karang plak. pergh... letih gila. tak senang dok. nak bagi yang terbaik untuk majlis ni. aku pun tak nak menyusahkan ramai orang. di umah abag sulungku, abang2 ku serta kakak ipar menolong kat sana apa yang patut.sebelum samapai umah abgku, aku n adik tiriku serta anak2 sedara ku yang comel (asyraf n arsyad) menyinggah dulu ke tunas manja di baserah. beli apa yang tak cukup kat sana. samapai dirumah abangku, aku gi mandi.... siap apa yang patut sebelum majlis bermula. selesai solat zohor, aku di makeup oleh makcik aku, aku panggil makde. dia sememangnya mak andam. selesai makeup, aku menunggu pula didalam bilik, tak sampai2 encik amirul ni. bila telefon rupanya ada yang sesat. almaklumlah yang ikutnya dalam 6 buah kete. ada pula satu yang tersalah jalan. lama gak tunggu. 1 jam lebih. tapi nasib baiklah akhirnya sampai. so bermulalah sesi merisik, perbincangan antara 2 keluarga (pahang vs johor). aku dalam bilik tak dengar apa yang diaorg cite. cuma kekadang dgr diaorg gelak je. ha .... nak tgk gambar masa sesi merisik n perbincangan ni jom sama2 kita tgk.














okey..... nilah cincin merisik dan cincin tunang... mak amirul yang pilih. cantik sangat. memang ikut citarasa aku.

Sunday, 13 November 2011

22102011

alhamdullilah ....

dah selamat majlis pertunangan aku yang berlangsung di rumah abg fuad, abg aku yang berada di sungai karang, kuantan. aku pun dah jadi tunang kepada amirul shidi bin zakaria. majlis sepatutnya bermula jam 3.00 pm. tapi pihak lelaki tersesat jalan plak. almaklumlah, tak penah datang pahang. tunang aku pun baru sekali je aku bawa ke pahang. cian diaorang 1 jam setengah gaklah lewat. walaupun lewat nasib baiklah semuanya berjalan dengan lancar. habis  majlis apalagi sesi bergambarllah. tapi sayang gambar aku n tunang takde berdua. ada pun ngan family n ank sedara. majlis nikah n sanding tarikhnya tak tetap lagi. ikat pertunangan dalam setahun. insyaallah majlis nikah n sanding akan berlansung tahun depan. see year 2012.













 sini antara gambar2 hantaran sebelah pihak perempuan dan juga lelaki.
tema belah pompuan - biru turqoise
tema belah lelaki - pink
hantaran sebelah pompuan (biru turqoise) hasil kreativiti aku sendiri
hantaran sebelah lelaki (pink) hasil kreativiti kawan baik mak amirul ( cik dah). tq cik dah.....

Wednesday, 19 October 2011

3 hari lagi

hari ni dah 19hb 10... birthday abg aku fuad... happy birthday

lagi 3 hari untuk sampai ke tarikh 22hb... perancangan yang dibuat berbulan2 lamanya.... minta2 dipermudahkan Allah swt untuk majlis yang dirancang ni.. amin......

barang2 hantaran dah hampir siap... sebelum nak balik kuantan esok kena pastikan barang2 hantaran, baju tunang dan segala barang2 yang berkaitan dengan pertunangan ni di bawa balik... minta2 takdelah tinggal apa2....

Sunday, 16 October 2011

menunggu hari bertukar status

assalamualaikum....

sekarang ni tengah menghitung hari untuk majlis pertunangan antara aku ngan amirul. erm,,,, pahang vs johor.

alhamdullilah hantaran dah hampir siap... tak sabar rasanya nak habiskan majlis ni.... moga berjalan ngan lancar,
minta2 family aku n family belah johor sihat2 belaka, terutamanya  ayah aku. minta2 ayah aku sihatlah. amin.
doakan majlis ni berjalan dengan lancar ea..... amin....

Saturday, 15 October 2011

pasang grill umah baru di port dickson

assalamualaikum......

hari ke taman desa PD.... pasang grill untuk umah baru.... nasib baik tempah awal... dapatlah RM 1600 untuk grill. selepas bajet harga besi dah naik. nasib aku tempah sebelum bajet.

nanti aku servey untuk pasang lampu dan kipas plak...

Wednesday, 5 October 2011

membeli belah kipas dan lampu untuk rumah baru

assalamualaikum....

hari ni habis je exam acc114, aku ambil duit n isi minyak pastu terus menghala ke puchong utama. walaupun tak berapa tau jalan, nasib baiklah jumpa juga ngan kedai yang dicari. memang betullah kedai house lighting di puchong murah sangat. itu pun aku search dari internet juga. thankslah kawan2 internet kerna bagi tau tempat yang murah. senarai barang yang aku beli pada hari ini (5/10/2011)

- kipas jenama panasonic (3 bilah)- RM 115 (1 SET)
aku beli 5 set so harganya RM 575

- Lampu kalimantang yang panjang jenama philips - RM 13 (1 SET)
aku beli 6 set so harganya RM 78

- Lampu comel jenama GE- RM 20 (1 SET)
aku beli 2 set saja so harganya RM 40.

Total semuanya baru RM 693. Kalo beli tempat lain maybe lagi mahal harganya. so kawan2 kalo nak beli
carilah kedai ni. kalau dari shah alam lalu satu tol aje ( tol puchong barat) pastu terus je, belah kanan seberang jalan akan nampak kedai yang dicari. cari jalan nak u-turn kedai tu, sebab dari shah alam kita akan ada sebelah kiri jalan.

bijak berhemah ketika berbelanja.

Saturday, 16 April 2011

chapter 1- introduction to management

1.1. definition
managers - person who plans, organizes, direct and control the allocation of human, material, financial and information resources in pursuit of organization's goals.

management - process of planning, organizing, leading, and controlling (POLC) by refers to the practices and policies you need to carry out the people or personnel aspects of your management job.

1.2 importance of managment
- equip personnel with effort management theories and practise.
- better and effective manager - solve problem, making good decision and effective utilization of organization resources.
- to understand many events, challenges and skills.
- help organization achieve higher level of performance .

1.3 basic function all managers perform
a) planning
-established goals and standards
-developing rules and procedures
-developing plan and forecasting
-predicting or projecting some future occurence.

b) organizing
-giving subordinate specific task
-establishing departments
-delegating authority to subordinates

c) leading
-getting others to get the jobe done
-maintaining morale
-motivating subordinates

d) controlling
- setting standards such as sales, quality standars and production level.
- checking to see how actual performances compares with these standars.
-taking corrective as needed.

1.4 managerial levels
three managerial level

a) top manager - president, vice president, chief executice officer (CEO)
b) middle manager - head department, head of division, operating manager, factory manager.
c) first line manager - technical supervisor, moderator, clecrical supervisor.

first time in my blog

thanks to see my blog.

kali pertama bertentangan mata dengan mu ku rasakan begitu teruja.... hehehe. kali pertama ku design kamu.... aku ..... satu perasaan yang menyeronokkan....    my blog