Sunday, 15 July 2012

BUNGA KRISTAL MANIK

hari ni nak tunjuk kat reader semua pasal bunga manik kristal..... 

sorry... gambar kabur, almaklumlah guna kamera hp jer
okey jom kita tgk bahan2 nak buat dan kosnya sekali...

bahan2 :-

dawai size 28 untuk cucuk lubang pada manik, size 18 untuk batang bunga

manik pelbagai warna.... lagi banyak beli lagi menarik jambangan bunganya nanti. aku beli sikit je.

manik bulat kecil... untuk letak pada tengah bunga

untuk lilit pada dawai nanti... beli warna merah...

playar muncung tirus.... untuk ketatkan dawai buat bunga

gam tembak untuk gam pada setiap kelopak bunga dan ditengah2 bunga nant
reben warna merah dan putih


kos bahan2 bunga kristal manik...

dawai  size 28 dan 18 - RM 2.00
manik bentuk daun - RM 2.80 x 10 = RM 28.00
pelekat warna merah - RM 1.00
Gam tembak - pakai yg dah ada
Playar muncung tirus (beli baru sbb yg lama dah rosak) - RM 2.90
manik bentuk bulat - RM 3.90
reben warna merah dan putih - RM 1.00

TOTAL :- RM 38.80

** harga akan bertambah jika bilangan manik yang dibeli banyak atau harga manik lain..... saya beli manik sikit je.... untuk nak bagi cantik lagi bunga better beli banyaklah so bunga tangan yang dibuat akan nampak lebih kembang dan cantik. selain tu bunga ni boleh dijadikan gubahan hantaran ataupun bunga telur. saya belajar buat bunga kristal manik ni dari you tube ...http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CFgQtwIwAg&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DaRlWq5bIxC4&ei=ickCUPCbCIKyrAeAkeCZBg&usg=AFQjCNEECtfBM0f7NqQdVUyI8ex2mtfaRQ&sig2=rBm6JDFtFjwEh0nVJvEe8g



6 comments:

  1. Bestnya DIY..saya teringin tau tapi tak tau nak buat apa untuk DIY nih..hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 boleh buat.... untuk buat prop masa bergambar nanti pun boleh.

      Delete
  2. ni zura guna untuk hias ape?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lagi... mungkin dijadikan props untuk post wedding

      Delete